Water Reservoir
The installation (L119; Figs. 2, 3) was not entirely exposed. Its southern side was adjacent to a thick, east–west oriented wall (W108; exposed length 4 m, width 0.8 m), which was built of various size fieldstone debesh and bonded with grayish white mortar. The continuation of the wall was discerned in the eastern and western balks of the square. The western end of Wall 108 northern side was coated with gray hydraulic plaster and the cross-section of the cistern’s top that was not completely preserved could be seen; it was probably bell-shaped or vaulted, two forms of roofing that were rather prevalent in Ramla and have been documented in other excavations. Due to the limitations of the excavation it was not possible to reconstruct a complete plan of the reservoir, or calculate its volume and amounts of water it contained.
Plastered Installation
This square installation (L114; 2.5 × 2.5 m, inner dimensions 1.7 × 1.7 m; Figs. 4, 5) was plastered and enclosed within four walls (W109, W111, W115, W120; each 0.4–0.5 m wide) that were built of fieldstones and roughly hewn stones. The northern W109 was well preserved; Walls 111 and 120 on the east and west were not as well preserved and W115 on the south was poorly preserved. The walls were coated with a single layer of gray hydraulic plaster, mixed with potsherds, which was excellently preserved (thickness 2–3 cm). The floor of the installation was composed of numerous potsherds mixed with hydraulic plaster (Fig. 6), a very efficient method for storing liquids that had proven itself when rains fell during the excavation. The installation was probably covered, since remains of a vault could be discerned on the inside of W120.
A covered water channel (L113, average width 0.95, inside width 0.25–0.30 m) conveyed water to the installation from the east. Based on its general direction, its source was probably the water reservoir. The sides of the channel were built of ashlar stones (average size 25 × 30 × 45 cm), combined with small fieldstones; flat stones slabs that covered it (20 × 40 × 60 cm) were not all found in situ. Some of the slabs were probably tombstones from a nearby cemetery that were removed to cover the channel, in secondary use. Several such tombstones were found scattered and broken in the vicinity of the excavation.
The remains of a stone pavement (L118) that abutted Walls 109 and 111 were found northeast of the plastered installation complex and the channel. The pavement consisted of various size stones and was rather poorly preserved. Scant remains of another floor (L117) that abutted W115 from the south were discerned south of Installation 114.